Stimate vizitator! Bine ați venit pe site-ul Ambasadei Ungariei la București! 

Site-ul a fost creat cu scopul de a Vă ajuta să obțineți informații legate de România, respectiv Ungaria, să ofere lămuriri pentru cetățenii maghiari și români interesați în acele cazuri practice care îi vizează, precum și să ofere informații cu privire la elementele esențiale ale cooperării dintre cele două țări.

Menținerea unei relații bune cu țările vecine este de o importanță majoră pentru Ungaria, de aceea ne străduim să realizăm cât mai multe proiecte comune și cu România în vederea dezvoltării și îmbogățirii cooperării noastre bilaterale. Consider deosebit de importantă interconectarea cât mai intensă a rețelelor de transport, de comunicare și de energie. Faptul că ambele țări sunt state membre cu drepturi depline ale NATO și UE asigură condițiile favorabile și un cadru potrivit pentru dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale. 

Datorită oportunităților și avantajelor economice date de apropierea geografică, România face parte din principalii noștri parteneri comerciali, exemplul cel mai evident fiind poziția distinsă pe care o are vecinul nostru estic, ocupând de multă vreme locul 2/3 printre importatorii produselor ungurești. Conform statisticilor oficiale, în 2015 peste 12.000 de firme înființate cu capital unguresc figurau în evidențele din România. 

În relațiile ungaro-române acordăm o importanță deosebită politicii naționale referitoare la identitatea celor 1,5 milioane de maghiari din România, precum și la păstrarea și îmbogățirea moștenirii spirituale și culturale a acestora. Prin procedura simplificată de acordare a cetățeniei ungare, începând cu 2013 mai mulți au profitat de posibilitatea obținerii cetățeniei, iar pentru noi constituie un motiv de bucurie interesul permanent al comunității maghiare din România față de această oportunitate.

Sper din toată inima, că dincolo de rolul informativ al site-ului nostru, vom reuși să contribuim la consolidarea și dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

 

Botond Zákonyi
ambasador