În cadrul Anului Comemorativ Márton Áron, în zilele de 24-25 octombrie 2016 am organizat, în colaborare cu Secretariatul de Stat Politici pentru Relaţia cu Maghiarii de Pretutindeni şi cu Asociaţia Pro Patria, mai multe evenimente cu scopul promovării memoriei episcopului Transilvaniei în mediul românesc.
La Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, pe data de 24 octombrie a avut loc vernisajul expoziţiei comemorative Márton Áron, la care Lázár Csilla, directorului Muzeului Márton Áron din Sândominic a vorbit despre expoziţia care prezintă structurat pe blocuri tematice, viaţa lui Márton Áron. Kósa András, directorul institutului a evidenţiat faptul că expoziţia itinerantă a ajuns la a 32-a staţie, şi am considerat importantă prezentarea variantei în limba română în capitala României pentru că viaţa lui Márton Áron poate fi un exemplu de luptă pentru libertatea religiei, pentru drepturile omului şi pentru interesele comunităţii maghiare din Transilvania. Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România şi-a amintit de experienţele pe care le-a trăit ca seminarist, legat de Márton Áron, încheindu-şi cuvântul de salut spunând că se roagă pentru beatificarea episcopului.
După vernisaj a avut loc un concert cameral. Violonistul Csendes László, clavecinista Raluca Enea şi violoncelistul Eugen Bogdan Popa au interpretat un program cuprinzând lucrări preferate de Márton Áron.