Istoricul Lucian Boia a fost decorat de preşedintele Ungariei, János Áder, cu titlul ”Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei” în semn de recunoaştere a activităţii deosebite desfăşurate ca istoric, precum şi a întregii opere prin care contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea relaţiilor dintre poporul maghiar şi român. Istoricul s-a opus de mai multe ori concepţiei oficiale române despre istorie, oglindită în manualele şcolare, şi astfel a devenit deseori ţinta naţionaliştilor români. Distincţia a fost înmânată omului de ştiinţă cunoscut pentru cărţile sale demolatoare de tabuuri şi de mituri, de către E.S. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zákonyi, în cadrul unei receptie organizat, pe data de 22 ianuarie, la Ambasada Ungariei din Bucureşti. Boia a declarat presei ungare că a fost surprins de distincţia primită de la statul ungar, dar o primeşte cu plăcere.

Confruntat frecvent cu viziunea oficială a manualelor românești și adesea vizat de naționaliștii români, Boia a declarat presei maghiare că a fost surprins, dar încântat să primească decorația statului maghiar, știind că lucrarea lui era citită în maghiară, dar nu și-a bănuit lucrarea sa era atât de popular. El a explicat că se consideră un om liber și că într-o democrație fiecare are dreptul să gândească și să își exprime opiniile. În opinia sa, nu există nicio contradicție între dezbaterile istorice maghiar-române și faptul că a fost premiat de statul maghiar.

Premiul a fost prezentat de ambasadorul Botond Zákonyi și de doamna Réka Brendus, șeful departamentului al biroul premierului Ungariei.