Elevii, profesorii și părinții din cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș dovedesc faptul că maghiarii, dacă formează o comunitate care ține la identitatea ei națională și la credința ei, au viitor în Bazinul Carpatic - a subliniat Péter Szijjártó, Ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe joi, când - în calitate de prima persoană premiată - a primit Premiul Rákóczi, acordat de școala reînființată anul trecut. Conducerea școlii l-a premiat pe Péter Szijjártó, exprimându-și recunoștința pentru rolul său jucat în salvarea și reînființarea instituției. În discursul lui de laudatio, directorul Zsolt Tamási i-a mulțumit guvernului ungar pentru eforturile sale diplomatice, care s-au dovedit a fi decisive în ceea ce privește redeschiderea școlii printr-un decret al guvernului român, emis după o procedură litigioasă îndelungată. În discursul său adresat elevilor și profesorilor instituției, Ministrul Afacerilor Externe a subliniat: era datoria guvernului ungar să susțină catolicii maghiari din Târgu Mureș și profesorii școlii, care țin la școala lor, la identitatea lor națională și credința lor. După cum a apreciat, se exercită o presiune fără precedent asupra maghiarilor să renunțe la moștenirea și identitatea lor națională, religioasă și culturală. „Cei care aici, peste hotare, urmează o şcoală catolică maghiară, în mod sigur nu au fost păcăliţi cu ideologii false, prin care suntem încurajați să ne desprindem de identitatea noastră națională și religioasă"- a afirmat Péter Szijjártó. Potrivit ministrului, în domeniul relațiilor ungaro-române există numeroase provocări astăzi, însă exact școala din Târgu Mureș demonstrează că merită să lucrăm în interesul restabilirii respectului și înceredrii reciproce, pentru că poveștile comune de succes pot apropia părțile implicate de găsirea soluțiilor, inclusiv și în privința disputelor, al căror rezolvare pare a fi lipsită de speranță.
În timpul vizitei sale la Târgu Mureș, domnul Szijjártó s-a consultat cu profesorii maghiari ai Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureș și cu liderii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) despre situația creată la această universitate. La conferința de presă care a avut loc după întâlnire, el a declarat: "La fel cum un acord pragmatic care respectă drepturile minorităților, permite copiilor maghiari romano-catolici să studieze în propria școală din Târgu Mureș, se poate găsi o soluție și în privința învățământul superior, care să țină cont de respectare legislației românești, și permite crearea unei facultăți cu predare în limba maghiară, după modelul celei cu predare în limba engleză. Ministrul a subliniat: Ungaria este mândră de comunitatea maghiară din Transilvania, pe care o consideră o sursă de dezvoltare a relaţiilor româno-ungare, și a apreciat că propăşirea maghiarilor pe pământul lor natal contribuie şi la succesul României.
În acest context a amintit de programul Guvernului Ungariei, în valoare de 25 miliarde de forinţi, bani destinați dezvoltării economice a Transilvaniei, în cadrul căruia guvernul ungar a sprijinit deja 520 de întreprinderi, iar evaluarea altor 490 de cereri este în desfășurare. Răspunzând la o întrebare, ministrul a reiterat că Ungaria a făcut tot posibilul pentru a putea cumpăra gaze naturale provenite din zăcămintele românești, aflate în Marea-Neagră, ale căror exploatare urmează să fie demarată: companiile ungurești au rezervat o cantitate semnificativă din capacitatea interconectorului dintre cele două țări, iar pe partea ungară infrastructura este pregătită. Ungaria însă nu poate stabili, ce fel de reglementări să adopte România cu privire la sectorul energetic, doar poate semnala companiilor austriece și americane implicate în proiect, că este interesată de începerea producției.
La conferința de presă Hunor Kelemen, președintele UDMR, a afirmat că a avut consultări cu Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei despre alegerile europarlamentare, având în vedere interesul comun ca maghiarii din Bazinul Carpatic să aibă o reprezentare puternică la Strasbourg. El s-a referit și la disputa creată în cadrul Partidului Popular European, apreciind că PPE și-ar face rău singur dacă ar exclude Fidesz, cel mai puternic partid din rândul lui. "Ordinul nu poate fi stabilit cu un pumn în gură. Această dezbinare ajută adversarii noștri în campania electorală. Interesul nostru este ca marea familie creștin-democrată să fie forța politică, care dictează ritmul și direcția reformelor în Uniunea Europeană. În timp ce noi ne confruntăm, socialiștii deschid deja șampania, sau cel puțin o pun la rece" - a spus Hunor Kelemen. Potrivit președintelui UDMR, Partidul Popular trebuie să câștige alegerile europarlamenatre, care necesită și voturile maghiarilor din Transilvania, iar disputele interne trebuie desfășurate după alegeri.