Pe dată de 4 septembrie 2020, a doua trecere a frontierei pe autostradă între Ungaria și România a fost predată în prezența miniștrilor de externe a Ungariei și a României, precum a ministrului român al transporturilor.
Nagykereki-Bors II. trecerea frontierei autostrăzii conectează autostrada M4 maghiară cu secțiunea de cinci kilometri a autostrăzii A3 românești. Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a declarat că noua conexiune este un succes comun, o bază bună pentru consolidarea încrederii și respectului reciproc între cele două țări. „Pe baza acestei încrederi și respect reciproc, chiar și problemele dificile pot fi rezolvate”. El a menționat, de asemenea, că poziția geografică a Ungariei determină, de asemenea, interacțiunile sale cu vecinii săi.
El a subliniat că calitatea relațiilor de vecinătate depinde și de conexiuni. El a adăugat că este în interesul Ungariei să existe cât mai multe traversări posibile; la granița maghiară-română, actualul punct de trecere rutier 12, a cărui deschidere reduce distanța medie între punctele de trecere de la 41 la 37 de kilometri. Datorită noului punct de trecere, va fi stabilită o legătură de autostradă între Oradea și Debrecen, și chiar între Oradea și Budapesta.
Ministrul Szijjártó a menționat că, după deschiderea punctului de trecere a frontierei autostrăzii Csanádpalota-Nagylak II, a trebuit să așteptăm cinci ani pentru a doua conexiune pe autostradă. El a adăugat că este planificat ca în patru ani, în 2024, să poată fi deschisă o treime între Csenger și Satu Mare. Péter Szijjártó a subliniat, de asemenea, că tot ceea ce este necesar datorită relațiilor economice ale celor două țări și ale comunităților maghiare de peste graniță.
România este al nouălea cel mai important partener comercial al Ungariei, a patra piață de export și a opta cea mai importantă țară de destinație pentru cheltuielile de capital din Ungaria, a adăugat el. Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului a menționat, de asemenea, dezvoltarea interconectării energetice între cele două țări. El a declarat că anul viitor va fi stabilită o conexiune modernă a conductei de gaz cu capacitate crescută, iar rețelele de electricitate de înaltă tensiune vor fi conectate în viitor.
După vizita sa la sediul UDMR din Oradea, ministrul Afacerilor Externe și Afacerilor Externe Péter Szijjártó a declarat că guvernul maghiar acordă o mare importanță cooperării județelor Hajdú-Bihar și Bihor. „Nu este o coincidență faptul că am dorit cu siguranță să creăm noua conexiune de autostradă, deoarece importanța acesteia este sporită de faptul că s-a stabilit o conexiune de mare viteză între Budapesta și Oradea, și între Debrecen și Oradea.” Obiectivul lor important este crearea unei legături feroviare electrice între cele două orașe, iar la Debrecen a fost pregătit un studiu de fezabilitate. De asemenea, sunt gata să furnizeze fonduri guvernamentale maghiare, iar guvernului român i se va recomanda să utilizeze fondurile recomandate de Uniunea Europeană pentru investiții.