Zsolt Semjén, vicepremierul Ungariei, președintele KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat), și Katalin Novák, ministru fără portofoliu responsabil pentru familii și vicepreşedinte Fidesz, au participat la cel de-al XV-lea Congres al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, organizată la Sângeorgiu de Mureș.

Vicepremierul ungar responsabil pentru politici naționale, în fața domnului Florin Cîțu, prim-ministrul României, a liderilor partidelor politice românești prezenți la congres și a delegaților a afirmat: interesul Ungariei şi României este ca relaţiile româno-ungare să fie cât mai bune. Ungaria are aceleaşi probleme cu Ucraina ca şi România, legile adoptate în această ţară afectează deopotrivă comunitatea naţională maghiară şi cea românească. Cu restul ţărilor vecine însă Ungaria a reuşit să ajungă la compromis. În Serbia s-a realizat autonomia culturală a comunităţii maghiare, „s-a creat un compromis istoric sârbo-ungar cuprinzător. Dacă am reuşit acest lucru cu sârbii, de ce n-am putea s-o facem şi cu prietenii noştri români” – a afirmat vicepremierul.

Zsolt Semjén a amintit şi de faptul că KDNP a fost întotdeauna de partea UDMR, pentru că dacă UDMR s-ar destrăma, locul ei la Bucureşti nu ar fi preluat de un alt partid maghiar, ci de nimeni. Politicienii și primarii maghiari s-ar integra mai devreme sau mai târziu în politica partidelor româneşti. „Prin urmare, tot ceea ce slăbeşte UDMR este inacceptabil”. UDMR este responsabil nu numai pentru maghiarii din Transilvania, ci şi pentru celelalte părţi ale naţiunii maghiare din alte ţări, pentru că evoluţiile din Transilvania sunt exemple şi puncte de referinţă şi pentru alţii. Maghiarii din Transilvania nu au cerut niciodată ceva care nu ar fi fost general acceptat în Uniunea Europeană. Ceea ce alţii pot, putem şi noi, ceva ce este permis altora, ne este permis şi nouă, ceea ce li se cuvine altora, ni se cuvine şi nouă. Oricine a dorit să fie cetăţean ungar, a avut această posibilitate.

La congres Katalin Novák, vicepreşedinte Fidesz și ministru fără portofoliu responsabil pentru familii a citit scrisoarea de salut adresată congresului de prim-ministrul Viktor Orbán, conform căreia „atât la București cât și la Bruxelles, în apărarea limbii, culturii şi identităţii noastre creştine, noi, maghiarii, şi acum putem conta doar pe noi înşine. Iar acest lucru trebuie să ne îndemne ca primăvara viitoare să apărăm cu forţe unite realizările obţinute prin politicile naţionale din 2010 încoace”.

Katalin Novák, la congresul UDMR organizat sub sloganul „Împreună pentru familie!”, a completat: scopul politicilor naționale ale Ungariei este ca viaţa de maghiar să fie o viaţă demnă de trăit, să fie bine să creşti copii maghiari, în suguranță, în pace şi în iubire. Aceasta este garanţia ca, noi maghiarii, să câştigăm în cele din urmă viitorul, nu împotriva celorlalţi, ci împreună cu alţii”.