Ungaria este pregătită să construiască o nouă Europă Centrală cu vecinii săi, inclusiv România, a anunțat premierul Viktor Orbán în cadrul unei seri de gală cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la izbucnirea Revoluției de la Timișoara, la 14 decembrie, în Camera de Comerț Regională din Timișoara.

Scopul premierului este de a face „Europa Centrală una dintre cele mai reușite și competitive zone din lume, cu orașe legate de autostrăzi și căi ferate de mare viteză, în care există un loc de muncă complet, la care se vor întoarce muncitorii noștri și unde o zi ne va fi greu să oferim locuri de muncă lucrătorilor care vin aici din Europa de Vest.”

Ungaria vrea să fie printre țările europene unde este cel mai bine să trăiască și să lucreze, Ungaria vrea să producă mărfuri cu cele mai noi tehnologii din economia mondială, vrea să beneficieze de cel mai bun și curat mediu natural și vrea să rămână una dintre țările cele mai sigure din lume - a spus premierul Viktor Orbán, adăugând că acest lucru este mai ușor de realizat cu statele vecine decât de unul singur. El a spus că vede o mare șansă ca românii și maghiarii să poată avea obiective comune în viitor.

Despre evenimentele din Timișoara în urmă cu 30 de ani, Viktor Orbán a explicat că cetățenii din Timișoara și din România au lămurit lumii că Europenii centrali vor, dacă este necesar, cu prețul vieții, să-și recupereze libertatea. S-a dovedit, în 1989, că era posibil și pentru români și maghiari să se alăture forțelor pentru libertate, a adăugat el, subliniind că în 1956, după polonezi și maghiari din România, românii au fost cel mai număroși care au solidarizat cu revoluționarii 56.

Timp de patruzeci de ani, politicienii din întreaga lume au crezut că, prin compromis, îmblânzirea comunismului - sau chiar îmbunătățirea - a fost posibilă. Cei din România au arătat că, chiar și prin compromis, îmbunătățirea comunismului nu a fost posibilă. Popoarele din Europa Centrală au știut întotdeauna că libertatea nu va fi niciodată dăruit de noi de către marile puteri. Dacă am fi așteptat ajutor din partea Occidentului, am trăi în continuare sub ocupația trupelor sovietice, am fi în continuare membri ai Pactului de la Varșovia, iar viitorul nostru ar fi totuși decis în congresele Partidului Comunist. Dar am vrut să trăim în libertate, ne-am angajat în luptă, am acceptat riscurile și eroii noștri au vărsat sânge pentru asta.

În onoarea lui László Tőkés, Viktor Orbán a declarat: Suntem aici și astăzi pentru a aduce un omagiu episcopului László Tőkés, pentru că simțim că trebuie să ne spunem și să onorăm adevărul și îi datorăm actori precum László Tőkés. Putem spune cu toată certitudinea că, dacă un tânăr pastor calvinist nu ar fi avut curajul să se confrunte cu cei aflați la putere, ar fi trebuit să așteptăm foarte mult timp la scânteia care a aruncat înălțimea întregului sistem. Cinste lui László Tőkés!