În perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2017 Orbán Viktor, Prim-Ministrul Ungariei a efectuat o vizită la Cluj-Napoca și la Oradea, a participat la evenimentele organizate în Transilvania cu ocazia jubileului de 500 de ani de la Reformă.
În discursul lui rostit la Cluj-Napoca Prim-Ministrul a afirmat: este o misiune națională a căuta și a menține comunitățile maghiare, „misiunea noastră este să obținem ca ei să răzbească pe pământul lor natal, să aibă posibilitatea de a învăța în limba maghiară și să trăiască ca maghiari. Construim o națiune unitară maghiară ai căror membri au țeluri comune, sarcini comune și iau decizii comune”. A apreciat că este un interes comun construirea viitorului în care relațiile dintre națiunea română și națiunea maghiară să fie echilibrate și în care și drepturile maghiarilor să fie recunoscute. „Este interesul nostru comun construirea unui viitor în care închiderea unei școli poate fi rezultatul unei erori, un fel de accident dar nu ceva normal. Este interesul nostru comun construirea unui viitor în care nu se poate întâmpla ca membrii oricărei comunități maghiare sau românești să fie privați de posibilitatea de a învăța în propria lor limbă”.
În prezent Ungaria - ca trup și suflet - este deja destul de puternică încât să-și asume responsabilitate și pentru maghiarii din Transilvania - a afirmat Prim-Ministrul Orbán Viktor la festivitatea de inaugurare a bisericii reformate din Florești care a avut loc duminică. Apreciind activitatea comunității reformate a localității care a creat o comuniune, a construit o biserică, Prim-Ministrul a afirmat: „Acolo unde există muncă, unde există voință de a acționa și solidaritate, ajutorul nu va întârzia să apară”. A menționat: ajutorul acordat pentru construirea bisericii pe de o parte se datorează și faptului că în anul 2014 maghiarimea din Bazinul Carpatic deja a avut șansa să susțină „o politică națională transfrontalieră care își asumă responsabilitatea pentru toate comunitățile maghiare”.
Liderii partidului Fidesz și cei ai UDMR au avut la Cluj-Napoca o consultare în cadrul căreia au abordat teme importante pe termen mediu și lung. Au trecut în revistă situația economică a Ungariei și a României și au ajuns la concluzia că a venit vremea ca sistemele economice ale celor două țări să se conecteze mai mult prin niște proiecte de anvergură. Delegația UDMR condusă de Kelemen Hunor a propus să aibă loc cât mai curând posibil întâlniri guvernamentale ungaro-române.