București, 27 septembrie 2018 - Proiecte privind orașele inteligente, dezvoltare urbană, servicii urbane inteligente orientate spre tehnologie, strategii de dezvoltare umană și ecosisteme de cercetare, dezvoltare și inovare, exemple de bune practici din Ungaria și România sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul dezbaterii şi forumului de afaceri organizat de către Ambasada Ungariei la București și susținut de Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Ungaria.
Participanţii au prezentat exemple din domeniul Smart City puse în aplicare în cele două țări vecine și exemple concrete de proiecte reușite şi au fost abordate diferitele soluții inteligente din sfera conceptului de oraș inteligent, în care rețelele și serviciile tradiționale devin mai eficiente prin utilizarea tehnologiilor digitale și de telecomunicații, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri.
Gazda evenimentului, Execeleţa Sa, Zákonyi Botond, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotenţiar al Ungariei la București, în discursul său de deschidere a vorbit despre interpretarea "orașului inteligent". Este îmbucurător definiţia largă, complexă a conceptului, pentru că autorităţile şi instituţiile locale sunt interesate în dezvoltarea oraşelor inteligente, iar conceptul este interesant şi mişcă fantezia locuitorilor, organizaţiilor neguvernamentale şi oamenilor de afaceri care toţi sunt parteneri într-un smart city.
Vajta Laszló, profesor în cadrul Universităţii de Tehnologie şi Economie din Budapesta, director la Centrul de Cunoştinţe Smartpolis a menţionat că "smart city trebuie să reprezinte o îmbinare a tehnologiilor vechi cu cele noi".
Potrivit lui Besenyei Sarolta (moderator) şi Ciprian Alexandru-Caragea, reprezentanți ai Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate, există peste 200 de proiecte smart city implementate în România.
Un alt exemplu de bune practici în domeniul smart city îl reprezintă transformarea cartierului Corvin din centrul Budapestei, prezentat de directorul Marketing şi Vânzări de la compania Cordia România, care face parte din Futureal Group (HU). Budapesta reprezintă un model de bună practică a aplicării conceptului de smart city privind transportul şi un nou model de transport urban a declarat directorul general de la compania INTER TAN-KER Zrt. Legat de traficul aglomerat din marile oraşe, au trecut şapte luni, de când MOL Limo a introdus noul serviciu car sharing în Budapesta.
Modernizarea și reînnoirea infrastructurii și a sistemului de transport din București și a județului Ilfov sunt susținute de fonduri UE, care au la bază Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov implementează proiectele de dezvoltare a regiunii cooperând cu 42 autorităţi ale administraţiei publice locale, prin integrarea mobilității cu planificarea urbană.
Prezentările technologiilor inteligente implementate de companiile KONsys Kft., Intrarom S.A., Digitax és Clico Romania sunt esențiale pentru sistemele energetice inteligente ale orașelor, pentru gestionarea informațiilor, și pentru digitalizarea serviciilor publice.
Întâlnirile B2B de afaceri care au urmat dezbaterile au sprijinit dezvoltarea relațiilor între cei prezenți, între instituțiile și companiile ungare respectiv române, și au pus bazele proiectelor comune din sfera conceptului de oraș inteligent.