Péter Szijjártó, Ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei, în perioada 31 ianuarie - 1 februarie 2019 a participat la întâlnirea informală a Miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre din cadrul Uniunii Europene, organizat la București, pe agenda căreia au figurat între altele criza din Venezuela și din Siria, precum și relația dintre UE și China, iar la partea a doua a discuțiilor au fost invitați și reprezentanții țărilor aspirante la aderarea la UE.
După cum a apreciat Ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe, este clar că în scurt timp China va deveni cea mai mare economie a lumii, și de aceea eficiența colaborării dintre Europa și China va avea o importanță determinantă în privința competitivității viitoare a UE. A afrimat: nu mai este valabilă dogma cea veche, conform căreia capitalul poate să vină doar dinspre Vest spre Est, căutând forță ieftină de muncă. În ziua de azi companiile din Est dictează ritmul transformării economiei mondiale cel puțin la fel ca și cele din Vest, mai mult decât atât, în numeroase sectoare industriale tehnologia necesară pentru competitivitatea viitoare se dezvoltă și se folosește prima dată în Est. „Colaborarea dintre China și Europa-Centrală se bazează în primul rând pe o dezvoltare infrastructurală, la care resursele europene nu sunt deschiși. Astfel valorificarea sprijinului acordat de către China dezvoltărilor infrastructurale în direcția Nord-Sud este în interesul întregii Europe, mai mult decât atât, această colaborarea înseamnă și dezvoltarea regiunii Balcanilor de Vest, care astfel devine și mai curând pregătită pentru aderarea la UE”.
Ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe a criticat Bruxelles-ul și din cauza targiversării integrării europene a Balcanilor de Vest, spunând că este inacceptabil că Comisia Europeană nu dorește extinderea cu țările din Balcanii de Vest până la anul 2025, deși asta ar servi interesele economice și de securitate ale Europei. „Nu e nicio nevoie de încă șase ani de zile. Noi considerăm că atât în cazul Serbiei cât și al Muntenegrului ar putea să aibă loc mult mai curând aderarea. Ceea ce ar fi în interesul economic, și – înainte de toate – de securitate al întergii Uniuni Europene, inclusiv și al Ungariei. În Balcanii de Vest sunt tensiuni foarte serioase, care ar putea fi mult mai ușor stăpânite, dacă am accelera integrarea europeană.