Szijjártó Péter, Ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei pe data de 2 octombrie 2017 a efectuat o vizită la Cluj-Napoca, unde a avut consultări cu Teodeor Melescanu, Ministrul Afacerilor Externe al României, cu liderii UDMR din Cluj-Napoca și cu primarul Emil Boc, după care a participat la festivitatea oficială de deschidere a anului academic la Linia Maghiară a Universității Babeș-Bolyai, si a intalnit cu decanul Universității Sapienția.

Szijjártó Péter, Ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei a subliniat: este absolut normal ca Ungaria și România au adoptat o poziție comună privind modificarea legii educației din Ucraina. Amendarea legii este contrară Acordului de Asociere semnată înre Ucraina și Uniunea Europeană, a cărui semnare a fost sprijinită de Ungaria și România, și astfel cele două țări consideră că prin cele întâmplate „au fost înjunghiate în spate”. Este important că cele două țări au poziție comună față de legea educației, fiindcă astfel transmit un semnal clar parlamentului Ucrainei să nu adopte proiectele de norme juridice aflate pe agenda lui, întrucât astfel s-ar restrânge și mai mult drepturile minorităților.

Szijjártó Péter a subliniat: Ungaria este interesată de stabilirea și menținerea unei relații strategice cu România, fiindcă „e mult mai bine să construiești povești de succes decât să gestionezi conflicte”. El și colegul lui român au fost de acord în privința că cele două minorități naționale trebuie considerate niște resurse de putere. Szijjártó Péter a amintit: speră că se va reuși rezolvarea satisfăcătoare a problemelor ivite în legătură cu școala romano-catolică din Târgu-Mureș și UDMR, biserica romano-catolică și coaliția guvernamentală din România într-adevăr vor rezolva această situație cât mai curând posibil.

 

Până în anul 2020 se va realiza și a doua conexiune a autostrăzilor dintre cele două țări care ar trebui să fie mult mai conectate, drept pentru care speră că dintre cele zece puncte de trecere a frontierei care au funcționat – temperar - doar la sfârșit de săptămână, cât mai multe vor deveni nu peste mult timp permanent deschise. În zilele noastre în Europa dezvoltările din domeniul transporturilor însemană în primul rând dezvoltarea proiectelor legate de căile ferate rapide, tocmai de aceea cele două părți sprijină proiectul privind construirea unei căi ferate rapide dintre Budapesta și Cluj-Napoca. Din punctul de vedere al securității energetice este o veste bună că părțile au căzut de acord asupra faptului că în 2019 va deveni posibilă transportarea unei cantități semnificative de gaze dinspre România spre Ungaria, iar în 2022 va deveni posibilă transportarea a 4,4 de miliarde de metri cubi de gaze dintre cele două țări.