2022. július 12-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kétoldalú megbeszéléseket folytatott Bukarestben román partnerével, Bogdan Aurescu külügyminiszterrel, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, illetve Virgil-Daniel Popescu energiaügyi, Constantin-Daniel Cadariu vállalkozásügyi és turisztikai miniszterrel, a magyar-román Gazdasági Vegyesbizottság társelnökével, valamint Novák Károly Eduárd sport- és Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel. 

A magyar miniszter román partnerével, majd a miniszterelnök-helyettessel tartott közös sajtótájékoztató, illetve a Román Televízió magyar adásának adott stúdióbeszélgetés keretében számolt be tájékoztatta a sajtót bukaresti látogatása eredményeiről.

Szijjártó Péter miniszter rámutatott, hogy a két ország komoly munkát fektetett az energiabiztonság erősítésébe, a diverzifikációba, és bár kívülről nem kaptak meg mindig minden támogatást, a két fél részéről megvan a készség, hogy segítsék egymást. Kiemelte, hogy Magyarországra eddig Ukrajna felől érkeztek a nukleáris fűtőelemek, ez az útvonal azonban a háború miatt ellehetetlenült, ezért egyeztetések indultak egy új, Bulgárián és Románián keresztül vezető szállítási módról, és remélhetőleg gyorsan meg fog születni a megállapodás. Aláhúzta, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 gázvezeték leállásával hazánk ellátása szempontjából a déli lesz a megbízható, stabil és kiszámítható szállítási irány az elkövetkező időszakban, amelyet annál is inkább erősíteni kell, mert reálisan csak ide várható új források érkezése, legyen szó akár a görög LNG-terminálokról, akár a Törökországból vagy Azerbajdzsánból származó földgázról. Szijjártó Péter bejelentette, hogy előrehaladtak a tárgyalások a magyar és román földgázrendszereket összekötő interkonnektor kapacitásának jelentős bővítéséről, ami nagyban segíti majd mindkét ország energiaellátásnak biztonságát. Ezen az interkonnektoron keresztül Romániába idén több mint 600 millió köbméter földgázt szállítottak, fordítva pedig több mint 300 millió köbmétert. Magyarország és Románia hasonló típusú kihívásokkal néz szembe, az ukrajnai háború ugyanis nemcsak a fizikai biztonságot veszélyezteti, hanem gazdasági és energiaellátási nehézségeket is okoz – hangsúlyozta a miniszter. Magyarország számára több okból is rendkívül fontos, hogy politikai stabilitás legyen Romániában, amiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagy hozzáadott értékkel bír: (…) „a háborús inflációs környezetben a források szűkülnek, de amire lehetőség lesz, azt biztosítani fogjuk, (...) eljövünk az RMDSZ-hez, s megkérdezzük, mit gondolnak arról, hogy mi kellene ahhoz, hogy az erdélyi magyarok közösségét tovább erősítsük" – fogalmazott Szijjártó Péter miniszter. A miniszter kiemelte, hogy a magyar közösség oktatáshoz fűződő jogainak megvédésében is támogatják a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Majd ennek kapcsán üdvözölte, hogy idén is biztosított a tanévkezdés a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai számára, és reményét fejezte ki, hogy az intézmény 2023-tól újra önálló iskolaként működhet. Végül bejelentette, hogy novemberre összehívták a magyar-román gazdasági és kisebbségi vegyes bizottság ülését is, illetve még idén két új átkelőhely nyílik a közös határon, Dombegyháznál és Eleknél.